Casus de aandelenverkoper

Stel je voor. Je telefoon rinkelt en iemand vertelt je heel netjes dat het aandeel X komende week gaat stijgen. Hij verkoopt je niets, maar wil je graag met zijn financieel adviesbureau kennis laten maken. Je gaat uiteraard niet met hem in zee, want je kent hem niet en waarom zou je dan ineens zijn advies serieus nemen? Twee weken later trilt je mobieltje alweer. Het is dezelfde man en inderdaad was het aandeel gestegen. Hij benadrukt opnieuw dat je niet zomaar mee moet gaan in zijn enthousiasme. Bovendien: komende week moet je niet aandeel X kopen, want het zal gaan dalen. En verdraaid: de week erna daalt het aandeel inderdaad. Die man kan dus toch echt wat! Als hij twee weken later belt dat je nu aandeel X kan kopen omdat het zal stijgen, ben je toch geïnteresseerd. De man heeft zijn gezag opgebouwd. Misschien moest je toch zijn advies gaan volgen? Intuïtief voel je hier een mooie kans.

Hoe wist hij dat toch?

Het is een bekende fraudetruc die jij en ik ook zouden kunnen uithalen. Je hoeft niets over aandelen te weten. Ik zal uitleggen hoe je het kunt doen. Omdat het om geld gaat zullen sommigen er niet anderen over raadplegen, want het is toch een beetje gênant. Heel dom om bij belangrijke besluiten geen anderen te vragen, maar goed.

Hij verdient commissie over de koop. Maar hoe kon hij dan weten dat het aandeel zou stijgen of zakken? Heel simpel. Hij wist het helemaal niet, hij heeft alleen een aandeel gekozen dat heel veel beweegt, omhoog èn omlaag. Hij had een lijst met 300 namen van potentiele klanten en belde die allemaal op. De eerste 150 vertelde hij dat het aandeel zou stijgen. De tweede 150 kregen te horen dat het aandeel zou zakken. Na de eerste belronde heeft hij nog 150 potentiele klanten over. Jij hoort bij de mensen die te horen dat het aandeel zou stijgen. Is het aandeel inderdaad gestegen, dan gaat hij door met de groep die dat te horen kreeg, daar zit jij bij. De mensen die te horen hadden gekregen dat het aandeel zou dalen, belt hij niet meer. Hij herhaalt dat trucje door opnieuw voorspelling te doen (75 dalen, 75 stijgen) en houdt uiteindelijk mensen over waarbij de voorspelling steeds klopte. Hij verdient pas aan de verkoop, de voorspellingen horen bij de verkoopmethode. Deze mensen die altijd het juiste advies kregen zijn gaarne bereid te kopen! Ze denken alleen in termen van doe ik het nu of doe ik het nu niet!

Jij besluit dat niet te doen! Je weet dat hij er belang bij heeft en vraagt dus eerst advies aan mensen die iets van aandelen weten.