Hoe formuleer je je vraag?

Een veel gemaakte fout is je vraag te formuleren in of / of. Blijf ik hier werken of verander ik van baan? Moet ik scheiden of niet? Wat je dan overslaat is een goede formulering van het probleem waar je een oplossing voor zoekt. Beter is

Beter is om te starten met de vraag “Hoe …” maak ik het naar mijn zin?, voorkom ik ruzies?, verhoog ik mijn inkomen? Want de of / of keuze is een reactie op een probleem. Hoe… dwingt je te starten met het verkennen van je probleem. Want wat is eigenlijk je probleem of je wens?
Welk ideaal wil je bereiken? Tegen welke barrieres loop je op? Wat is precies je probleem? Is het geld, ruzie, stress, gebrek aan avontuur?

Om dieper te gaan (wat bij ingewikkelde en vergaande kwesties nodig is), kun je je probleem uit elkaar halen met de vragen: wie, wat, waar, wanneer en waarom.
Bijvoorbeeld de vraag over je relatie of je werk:

  1. Wie beïnvloeden het probleem?
  2. Wat zou de situatie zijn als het probleem er niet zou zijn?
  3. Waar speelt het probleem zich af?
  4. Wanneer komt het probleem voor?
  5. Wanneer moet het opgelost zijn?
  6. Waarom is het een probleem?
  7. Waarom is het belangrijk dat het probleem wordt opgelost?

Angst is een slechte raadgever. Wil je weg omdat je bang bent voor een conflict? Kom je dan niet elders het volgende conflict tegen? Onderzoek of je je laat leiden door angst en welke rationele afwegingen je zouden helpen. Een goede formulering van je vraag helpt daarbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *