Je p. achterna lopen

Op internet vond ik een quote van Roy E. Disney, neef van Walt Disney “It’s not hard to make decisions when you know what your values are” (brainyquotes.com). En inderdaad: als je weet welke waarden belangrijk voor je zijn, zal het sneller lukken om opties tegen elkaar af te wegen. Maar dan moet je wel op tijd je waarden erbij betrekken.  Er zijn middelen om mensen te laten vergeten welke waarden ze hadden.

De quote over waarden bracht een moment in herinnering van een vriend die mij vroeg welke baan hij zou accepteren. De ene baan verdiende uitstekend en de andere was bij een adviesbureau dat hij erg sympathiek vond. Hoe veel verlies je niet als je dat mooie salaris laat lopen? Want een sympathiek bureau is geen reden om minder te verdienen. {Mensen hebben een enorme hekel aan verlies en het kiezen voor minder loon lijkt daar op)

Het viel mij op dat als het over geld gaat, de herinnering aan je waarden als snel op de achtergrond raakt. Wat kun je wel niet doen met al dat geld? Sommige mensen lopen nu eenmaal hun P. (portemonnee) achterna.

Misschien moet je niet alleen je waarden kennen, maar deze ook heel bewust weer inbrengen bij je afwegingen. Dat deed ik dan ook. Het gaat namelijk niet over een sympathiek bureau of over een goed salaris.

Wat maakte dat je in de luxe situatie kwam om uit twee banen te kiezen?”, vroeg ik. Mijn vriend gaf aan dat hij hard had gewerkt voor die luxe situatie, die was niet zomaar komen aanwaaien. Hij werd er zelf een beetje nijdig van, ik moest toch weten hoe hard hij werkte? Maar waarom werkte hij zo hard, vroeg ik door? (Ik ben zelf erg lui en werk dus alleen hard als het ook leuk is). Al snel kwam hij op “passie”, “ambachtelijke vaardigheden”, “echte kwaliteit”. Ambachtelijk werken hoor je niet vaak bij een organisatieadviseur.

Mijn advies was om het geld even terzijde te schuiven en te kiezen voor de baan die het beste aansloot op die passies. Hij koos uiteindelijk voor minder salaris bij een (derde) adviesbureau dat bijna ambachtelijk werkte. Altijd eerst terug naar de vraag wat de werkelijke feiten waren, wat de vraag achter de vraag was en nooit gemakkelijk accepteren wat de opdrachtgever als vraagstelling hanteerde. Op korte termijn verdiende het wat minder, maar een paar jaar later verdiende hij meer dan ooit  en hij ging altijd fluitend op pad.

Voor mijn gevoel werkt hij nog steeds te hard, maar hij is blij dat hij zijn passie volgde in plaats van zijn portemonnee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *