Pas op: na een vaccinatie wordt je doodgeschoten

In de Volkskrant van 2 augustus lees ik over een denkfout die al in de klassieke oudheid werd waargenomen. Op twitter circuleert het bericht dat in allerlei landen het aantal geboorten sterk is verlaagd. Koren op de molen van tegenstanders van vaccins, want die weten het al. Na al die vaccinaties zien we het aantal geboorten dalen, dus de daling komt door de vaccinaties. Onvolprezen Maarten Keulemans legde uit wat er werkelijk aan de hand was.

De drogredenering heet “Post hoc ergo propter hoc”, (na dit dus door dit). Inderdaad is het aantal geboorten in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald ten opzichte van het aantal geboorten een jaar eerder! Niet alleen in Nederland, ook in Duitsland en Denemarken liep het geboortecijfer terug! En in die landen werden mensen gevaccineerd!

Wat is het geval? In 2022 werden er minder babies geboren dan in 2021 omdat er in 2021 sprake was van een geboortepiek, met 180.000 geboorten het hoogste aantal sinds tien jaar. Als dan het aantal geboorten in 2022 daalt is dat dus geen reden tot zorg. Overigens interessant: in landen met slechtere sociale zekerheid (maar net zoveel vaccinaties) daalde het aantal geboorten eerst. Blijkbaar geeft de onzekerheid reden om juist de geboorte uit te stellen. In die landen zie je nu de pandemie voorbij is juist een geboortepiek.

Bekende drogredenering van anti vaxxers
Overigens is deze denkfout een vast instrument in de toolbox van anti vaxxers. Zij zochten ook uit hoeveel mensen overleden waren na de vaccinatie en concludeerden dat de vaccins mensen doden. Ze vergeleken het aantal doden niet met hoeveel mensen er normaal overlijden, maar telden gewoon het aantal mensen dat snel na een vaccin doodging. Zo zaten mensen die vermoord waren ook in hun statistiek. Tja, vaccin of niet, er gaan helaas mensen dood en ook het moorden stopt niet na je vaccinatie.

Mijn conclusie: met post hoc ergo propter hoc kun je concluderen dat je wordt doodgeschoten na een vaccinatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *