Rangorde matrix

Vaak moet je kiezen uit opties die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Dat kan leiden tot een onoverzichtelijke wirwar van mogelijkheden. Voor jezelf kun je daar greep op krijgen door een rangorde matrix te maken. Hoe gaat dat?

Van elke optie geef je per voor- en nadeel aan welke rangorde de optie krijgt. Je kunt een mooi huis kopen voor een redelijke prijs, maar ook een lange reistijd naar je werk. Een alternatief is wat minder mooi, maar erg dicht bij je werk en de reistijd naar je ouders is beperkt. Een derde mogelijkheid is een duurder huis dat erg mooi is en dicht bij je werk, maar in een minder leuke buurt. Een laatste mogelijkheid is een huis dat duur is, dicht bij je werk staat in een leuke buurt, maar een forse verbouwing vraagt. De rangorde matrix bekijkt dan de rangorde per huis en hoe zwaar de voor- of nadelen wegen.


opties


aspecten Huis 1 Huis 2 Huis 3 Huis 4
Aanzicht 2 (ex aequo) 4 1 2 (ex aequo)
Gebruiksgemak 2 3 1 4
Prijs 1 (ex aequo) 1 (ex aequo) 4 3
Afstand werk 4 1 1 1
Afstand ouders 4 1 (ex aequo) 3 1 (ex aequo)
Buurt 3 2 4 1
Grootte 3 (ex aequo) 2 1 3 (ex aequo)
Verbouwing 1 (ex aequo) 1 (ex aequo) 3 4

Je kunt dan huis 1 wegstrepen als te ongunstig (twee keer op de 4e plaats!) en gaan wegen welke aspecten belangrijker zijn. Bijvoorbeeld als je erg opziet tegen een verbouwing, dan valt huis 4 af. Je kunt ook gewoon de kolommen optellen en het huis met de minste punten kiezen. Je krijgt meer greep op de opties en je dwingt jezelf te kijken wat je belangrijk vindt. Uiteraard is het dan ook makkelijker om anderen te vragen wat hun ervaring is met de buurt of wat zij belangrijk zouden vinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *