Wat voor type is jouw baas?

Wat voor type is jouw manager? Ziet hij werknemers als mensen die moeten werken en feitelijk ongemotiveerd doen wat moet? Of ziet jouw manager het team als een groep mensen die van hun werk willen houden, betrokken willen zijn en verantwoordelijkheid willen nemen? 

Uit de jaren 60 stamt het concept van Douglas McGregor rond Theory X en Theory Y. Het gaat om een concept rond managers die een verschillende kijk hebben op hun team. Hij stelde dat de medewerkers zich gaan gedragen naar de verwachtingen die de manager heeft van het team. Is je manager een theorie X type, dan zal hij directiever zijn, maar ook op een gegeven moment merken dat de medewerkers ongemotiveerd zijn en wachten op bevelen. Is je manager een theorie Y type, dan zal hij merken dat hij ook steeds meer mag verwachten dat de medewerkers verantwoordelijkheid oppikken.


Ik pleit niet voor alleen de theorie Y stijl. Met nieuwe medewerkers kan het handig zijn wat directiever te starten en aan te kondigen dat de manager na verloop van tijd meer zal loslaten. In crisissituaties is vaak juist een theorie X stijl  geboden.

Wat kun je doen als je niet de baas bent? Vooral als je met nieuwe mensen gestart bent is het goed om te vragen eens te mogen praten over verantwoordelijkheden. Een manager kan gewend zijn geraakt aan een directieve stijl die het team eerst goed aan het werk kreeg en daarna is verzand. Als medewerker mag je bij functioneringsgesprekken dit soort zaken best opmerken. Een functioneringsgesprek gaat immers niet alleen over jou, maar ook over de interacties met je baas. Bespreek gezamenlijk eens de stijl van leidinggeven in een niet beschuldigende sfeer. Goede kans dat de baas er blij mee is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *