De hoogte van de energierekeningen is door het kabinet te laag ingeschat, geeft het toe. De schattingen waren gebaseerd op de laatste schattingen van het Planbureau Leefomgeving (PBL), maar die kwamen uit 2017 en gingen uit van te lage prijzen voor energie.
Nu stijgt de energierekening gemiddeld met 330 euro. Vorig jaar zei staatssecretaris Mona Keijzer (Energie & Klimaat) zei in de Kamer dat het niet zo’n vaart zou lopen. Wensdenken verblindde het kabinet
Het is een voorbeeld van wensdenken. De beperkte stijging van de energierekening kwam het kabinet zo goed uit, dat niemand verder zocht en keek of de uitgangspunten wel klopten. Het was het idee om de energiebelasting te verhogen als de energiekosten omlaag gaan. Dan merken de mensen er minder van.
Dat idee was zo belangrijk dat de tekenen dat de energiekosten niet daalden genegeerd werden. Inmiddels blijkt gas 21 procent duurder en elektriciteit 31 procent meer te kosten dan het Planbureau in 2017 verwachtte.
De energierekening is door de stijging van 300 euro per jaar dan al snel 15% hoger dan in 2018.
Overigens zag ik in reacties op twitter al dat “Ik betaal 15% meer! Mijn koopkracht daalt dus 15%, terwijl het kabinet beloofde dat mijn koopkracht zou stijgen”. Mooie denkfout.