![](http://zelfbesluiten.nl/wp-content/uploads/2019/06/lamp.png)
We kennen allemaal de brainstorm als manier om ideeën te verzamelen om een bepaald probleem op te lossen. Maar wie gebruikt de “reverse brainstorm”? Bij een reverse brainstorm zoek je niet oplossingen voor je probleem, maar manieren om het probleem groter of ernstiger te maken.
Soms zit je gewoon vast en vind je het te moeilijk om een oplossing te vinden voor je probleem. Waarom zou je dan niet eens nadenken over hoe je het probleem kan verergeren, groter maken? Dat is vaak juist bij lastige problemen veel gemakkelijker.
Identificeer het probleem
Stel. Je vraagt je af hoe je het vertrouwen in jouw gemeente kunt vergroten. Je praat erover en er komen vooral nieuwe problemen op tafel: mensen luisteren niet meer naar ambtenaren. Nepnieuws scoort tegenwoordig beter dan echt nieuws. Iedereen wil meepraten en zijn mening geven, slechts weinigen willen zich verdiepen in wat er werkelijk aan de hand is. Kortom: je praat elkaar met zijn allen de put in.
2. Keer het probleem om
Nu is het moment om het om te keren en te vragen hoe je als gemeente het vertrouwen kunt afbreken. Je zal merken dat de creativiteit ineens opkomt. Te laat informeren, geheimzinnig doen, mensen niet serieus nemen, de hele boel komt plotseling los.
3. Verzamel ideeën
Pak na verloop de beste ideeën op die het vertrouwen verder kunnen afbreken. Selecteer daaruit de makkelijkste of meest gebruikelijke acties die het vertrouwen afbreken.
Na deze reverse brainstorm kun je de oplossingen pakken en omkeren.
4. Keer de oplossingen om
Wat gaat de organisatie doen om die oplossingen voor afbraak van vertrouwen nooit te laten voorkomen? Je zult merken dat de mensen weten wat ze kunnen oppakken en waar ze moeten beginnen.
5. Kies de beste oplossingen
Uit de lijst pak je de oplossingen die snel ingevoerd kunnen worden of die juist de meeste invloed hebben. Kies waar je mee wilt starten en hoe je kunt bekijken of de oplossing in de praktijk werkt
Succes!.