Spelletjes spelen

“Alles moet altijd maar een spel zijn, dat moderne gedoe gaat wel ver” verzucht je misschien als je hoort dat je bedrijf gaat doen aan serious gaming?  Gewoon discipline opbrengen en je werk goed doen? Daar zit je dan mooi naast. In een spel situaties uitproberen op je werk is niet modern en heel nuttig.  

Serious gaming duidt op een spel waarin meerdere beslissers binnen een beperkte context serieuze doelen nastreven. Een bedrijfssituatie naspelen die nieuw voor je is helpt om te bekijken waarom je welke beslissingen neemt en of je de gevolgen van die beslissingen goed hebt ingeschat.

Natuurlijk werken presentaties over de nieuwe Omgevingswet goed om je aan het denken te zetten. Maar toen mijn kinderen moesten leren fietsen, hebben we ze niet een uitgebreide presentatie gegeven over evenwicht, het gyroscopisch effect van draaiende wielen (het blijkt na langdurig onderzoek dat er iets anders is dat de fiets overeind houdt: de constatering dat een fietser zijn fiets overeind houdt door ‘in de val te sturen’). De kinderen mochten het uitproberen terwijl wij als ouders meerenden om hen niet te hard te laten vallen. Kennisoverdracht via uitleg heeft een beperkt effect. Mensen onthouden de presentatie niet zolang ze geen ervaring hebben. Door te werken met spelprincipes en speeltechnieken kan men ervaring opdoen in het nemen van beslissingen.

Zo gaat het dus ook met het naspelen van crisissituaties, uitproberen van de nieuwe Omgevingswet waardoor partijen anders op elkaar zullen reageren of de gevolgen van concurrentie uit te proberen als je een monopolie vervangt door concurrerende partijen.

Probeer het eens uit zonder veel risico, je leert er veel van  en zal in het echt betere besluiten nemen waarbij je het gedrag van anderen meeneemt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *