Vier fouten in de samenstelling van het kabinet als team

Zou je een team samenstellen zoals de politieke partijen het kabinet hebben samengesteld? Ik dacht het niet. Vier fouten die gemaakt worden bij de samenstelling van dit kabinet.

 

  1. Het team wordt niet als samenwerkend team gekozen.
    Elke partij noemt zelf de kandidaten, niet wetend welke kandidaten de andere partijen naar voren schuiven. Natuurlijk moeten de ministers hun eigen ministerie op orde krijgen, maar de echte politieke kwesties die in het kabinet komen moeten wel samen opgelost worden. Daarvoor is het goed een divers team te hebben waarin verschillende rollen aanwezig zijn. Iemand die de boel op scherp zet, maar ook iemand die met een grap de gemoederen weer tot bedaren brengt. Je wilt dat vier aspecten aanwezig zijn: denken, doen, voelen en willen. In dit schema zie je de verschillende rollen die in een goed team aanwezig moeten zijn. ((Hier groot uit carrieretijger.nl)
  2. Er is druk om niet tot goede rolverdeling te komen.
    Nadat het team is samengesteld, zullen de mensen merken dat sommige rollen wel en andere niet vervuld zijn. Dan is het de gezamenlijke verantwoordelijkheid van het team om:elkaars rollen te respecteren. Je moet de voordelen van elke persoon gaan zien en waarderen. Dat botst met de politieke druk om jezelf te profileren en de ambtelijke druk om het eigen ministerie te verdedigen. Overigens is Rutte er een ster in om dit wel te laten slagen.
  3. Er is geen draagvlak gevonden in de Tweede Kamer
    De zoektocht naar ministers en staatssecretarissen vindt plaats achter gesloten deuren. Elke partij die mee-onderhandelde doet dit afzonderlijk en de partijen die niet meeonderhandelen staan helemaal buiten spel. Kandidaat-ministers hoeven zich niet te presenteren in de Kamer voordat ze benoemd zijn. In het Europese Parlement worden leden van de Europese Commissie eerst doorgezaagd.
  4. Het aantal teamleden is niet bepaald op basis van de taak
    Er is gekozen voor 16 (zestien!) ministers. Die keuze is volledig politiek bepaald. Een groep van 16 mensen is te groot om een gezamenlijk gevoel te krijgen. Een team van 8 ministers was denk ik beter geweest om integraal te kunnen regeren. Bij grotere groepen is er te weinig gelegenheid voor elke deelnemer afzonderlijk om zijn kwesties in te brengen. Bij 16 ministers gaat het al bijna een soort parlementje worden. Het team is te groot om een team te worden, waardoor er gewerkt zal worden in subgroepen die los van elkaar raken.

Er is natuurlijk ook best veel goed gegaan. De langere formatie zorgt voor meer gezamenlijkheid tussen de partijen voordat het mandaat (het regeerakkoord) is vastgesteld. Rutte weet als geen ander dat je steeds moet blijven bespreken hoe het in het team gaat. Er is vooraf veel contact tussen de teamleden en de organisatie (hoewel dat niet voor ieder teamlid geldt).

Ik ben benieuwd hoe dit uit gaat pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *