Waarom een boek over zelf besluiten?

Zelf besluiten is lastig. Binnenkort doe je dat met behulp van het boek over zelf besluiten gemakkelijker. Dat is hard nodig.

Er moet meer overgelaten worden aan de mensen die de praktijk kennen, maar niet de baas zijn. Daarom breng ik (Hein Albeda) een boek uit voor mensen die niet de baas zijn en beter willen besluiten.

Als consultant merk ik dat er veel literatuur te vinden is over bazen die moeten leren loslaten. Dat kunnen bazen wel zeggen: meer overlaten, maar hoe besluit je dan zelf?  Want jij zit er maar mee. Jij moet ineens rekening houden met alle belanghebbenden en jij krijgt de kritiek over je heen als je iets over het hoofd zag. En dan krijg je ook te maken met besluiten die verkeerd uitpakken, want je weet niet alles vantevoren. Je zal maar een belanghebbende hebben vergeten? Want als je werkt voor de publieke zaak moet je rekenen op kritische meekijkers! Mijn boek is daarom gericht op ambtenaren of semi-ambtenaren die meer zelf gaan besluiten. Ik ken uit de praktijk van evaluaties van woningcorporaties en gemeente de valkuilen. Daar is ook veel onderzoek naar gedaan. Met dit boek kun je leren van die praktijk en de theorie. Je leert je besluiten op een betere manier aan te pakken.

knoop2

Het boek is geschreven speciaal voor mensen die steeds vaker dan vroeger besluiten moeten nemen. Om het goed af te stemmen op een doelgroep heb ik het boek geschreven met hulp van de inbreng van heel veel ambtenaren en mensen uit de semipublieke sector: mensen die besluiten moeten nemen over anderen en die met hun besluit de toekomst vorm geven. Juist bij de overheid zie je dat de hiërarchische manier van besluiten waarbij de bestuurder beslist niet meer vol te houden is.

Het boek geeft antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe richt ik besluitvorming zo in dat ik denkfouten en tunnelvisies voorkom?
  • Hoe en wanneer roep ik de juiste hulplijnen in voor mijn vragen?
  • Hoe ga ik om met belangentegenstellingen in mijn organisatie?
  • Hoe zorg ik dat andere organisaties en mensen meedenken en we elkaar steunen om het gezamenlijke doel te bereiken?

Bestellen? Bij boekenbestellen of Bol.com. Alvast het eerste hoofdstuk lezen? Geef je dan op voor de nieuwsbrief hier!  .

Door de interessante combinatie van theorie, praktijk en eigen ervaringskennis maakt de auteur het besluitvormingsproces inzichtelijk. Hij geeft tips die direct bruikbaar zijn, zowel in privéleven als in de werkkring (recensie voor Bibliotheken)