Leer van je fouten

Leren van fouten is niet altijd gemakkelijk. Maar het is wel een kans!. Denk aan het verhaal van de medewerker die zo’n grote fout had gemaakt dat hij meende zijn ontslag te moeten indienen. Hij ging naar zijn chef en die was woedend over het ontslag. “Ik heb net geld gestoken in jouw opleiding en je gaat het bedrijf verlaten?” Niet elk bedrijf zal zo reageren, maar het is wel een goede werkwijze om je voor te nemen, Wat moet je doen om te leren van je fouten?

 1. Maak het jouw fouten
  Soms is het moeilijk toe te geven dat je een fout maakte en schiet je in de reflex van “Ja maar” en het aanwijzen van de ander. Zeg sorry voor wat je fout deed en zorg op die manier dat men eerder naar jouw integere reactie kijkt dan naar je fout.
 2. Beschrijf de fouten als te verbeteren aanpak in de toekomst
  Nadat je je fout onder ogen hebt gezien, kijk je naar wat je precies verkeerd deed of onhandig aanpakte. Neem de tijd voor reflectie in plaats van jezelf te ergeren aan je fouten, de reactie van anderen daar op, of weg te zakken in zelfmedelijden. Niet blijven hangen in wat je kunt verliezen rond gedane zaken, maar: Wat kun je winnen?
 3. Analyseer je fouten
  Waarom ging het precies fout? Op welk moment ging het precies fout? Was het een kleine vergissing met grote gevolgen omdat je niet oplette, of zat er een bepaalde logica in je fout? Wees precies, want gewoon accepteren dat je even niet oplette geeft je weinig kans om te leren. Wat maakte dat je niet oplette? Wat maakte dat je informatie negeerde? Waardoor deed je een verkeerde aanname?
 4. Pas je manier van werken aan
  Nu gaat het om preventie: wat kun je doen om fouten in de toekomst van jou en anderen te voorkomen. Gaat het om een verkeerde routine, dan moet je oefenen om je werkwijze te veranderen. Gaat het om een verkeerd proces, bespreek dan samen hoe het beter kan.
 5. Evalueer na verloop van tijd je werkwijze
  Je hebt je blik op wat fout ging gehad, misschien is de nieuwe werkwijze te duur, te voorzichtig of verhoogt deze de kans op andere fouten. Maak evalueren tot een vaste en betekenisvolle routine, zet het op de agenda om het niet te vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *