Verkeerd schatten van risico’s

Is de kans dat iemand overlijdt door een haaienaanval groter dan de kans dat iemand overlijdt aan het uit de lucht vallen van een vliegtuigonderdeel?

De meeste mensen zullen zeggen dat de kans dat je door een aanval van een haai overlijdt beduidend groter is.

Van dood door het uit de lucht vallen van een vliegtuigonderdeel heb je nog nooit gehoord! Toch overlijden er meer mensen door het uit de lucht vallen van een vliegtuig onderdeel. Daarmee is het een mooi voorbeeld van de fout van de beschikbaarheidsheuristiek, availability bias. Het feit dat je er over gehoord hebt, maakt dat je de kans dat het gebeurt overschat.

De beschikbaarheidsheuristiek zorgt ervoor dat mensen die veel nieuws ontvangen via sociale media de criminaliteit ver overschatten. Criminaliteit is immers altijd nieuwswaardig, dus het is direct beschikbaar in je geheugen.

Mensen worden meer overtuigd door verhalen waarin ze zich kunnen inbeelden dat het gebeurt dan door saaie statistieken? Nee, niet per sé! Het gaat hier om de inschatting als je direct een oordeel wil geven, het is wel zo dat meer mensen door de beschikbaarheidsheuristiek gaan twijfelen aan onderzoeken door gerenommeerde bureaus.

O, wat komt eigenlijk vaker voor? Sterfte door een verkeersongeval of door een ongeluk thuis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *