Actief luisteren in 5 tips

Bij een besluit is het goed om anderen te vragen om mee te denken, of nog mooier: tegen te denken (jouw aannames ter discussie te stellen en andere wegen te laten zien). Daarvoor moet je actief kunnen luisteren. In deze tijd van sociale media en vooral zenden, lijken we dat bijna te vergeten. Hoe je dat doet?Het simpele recept is: echt luisteren en dat tonen.

1. Geef de ander aandacht. Let ook op non-verbale signalen (Hoe zit de ander? Lijkt hij op zijn gemak? Zit er iets dwars)
2. Toon dat je luistert. Door te knikken, te hmm’en moedig je de ander aan om door te vertellen.
3. Geef feedback. Vat voor de ander samen wat je denkt te hebben gehoord en vraag door. Bedoel je te zeggen dat …? Betekent dit dat je ook …?
4. Stel je oordeel uit. Op het moment dat jij veroordeelt eindigt het gesprek, terwijl je aan het luisteren was. Je hoort minder omdat je aan de slag gaat met je verdediging of je aanval.
5. Laat bezinken. Aan het eind vat je samen wat je gehoord hebt, maar misschien heb je nog niet alles verwerkt. Zeker als er kritiek kwam moet je even de tijd hebben om dingen te laten bezinken. Neem die tijd en laat het de ander eventueel weten. Je mag rustig zeggen dat je het moeilijk vindt om bepaalde dingen te horen die niet goed gaan en dat je er nog over na wilt denken.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *