Meedrijven

Meedrijven is een beslissing nemen door niet te beslissen, of door een beslissing te nemen die gevolgen ontketent waarvoor we geen verantwoordelijkheid willen nemen. Het is dus niet de beslissing om met de stroom mee te gaan, maar je mee laten drijven zonder enige invloed uit te oefenen.  En dat kost je uiteindelijk meer inspanning dan wel bewust beslissen. 

Je gaat rechten studeren omdat de hele familie dat deed. Je gaat trouwen omdat al je vrienden gaan trouwen. Je accepteert de baan die toevallig langs komt. Dat lijkt gemakkelijk en een luie oplossing, maar het is het niet. Iets doen wat je niet wilt kost veel meer moeite dan iets doen waar je voor gekozen hebt. Het is niet voor niets zo dat mensen die geholpen worden met problemen alleen succes hebben als ze bewust die keuze en de gevolgen accepteren.

Denk aan mensen die een schuld opbouwen. Ze laten de waarschuwingen komen, kijken weg en willen de gevolgen van hun keuzen niet accepteren. Dat lijkt gemakkelijk, je laat je meedrijven met de gebeurtenissen en je ziet wel. Ooit laten die woningcorporatie of die telefoonmaatschappij wel iets weten waar je in mee kunt gaan.

Mee laten drijven is bij schulden het domste wat je kunt doen. Je krijgt er boetes bij, krijgt onbegrijpelijke brieven, je raakt je grip kwijt. Daardoor kies je niet de gemakkelijke weg, maar een heel moeilijke weg.

Bij je studie kan hetzelfde gebeuren. Het gaat eerst simpel, maar daarna wordt het lastiger. Dan blijkt dat de goedkeuring van je ouders of je omgeving niet genoeg om te kunnen doorzetten. Tegen je zin studeren kost veel meer moeite dan studeren op stof die je interesseert. Zelf had ik beter economie kunnen studeren dan wiskunde. Ik liet mij leiden door de omgeving die erg onder de indruk was dat ik het kon. Tegen de tijd dat ik mijn kandidaatsexamen moest halen stond het mij allemaal tegen. Het was gewoon veel lastiger dan een studie die mijn eigen interesse had. Maar ik wist het niet zo goed, vond alles wel interessant. Eigenlijk heeft de titel candidatus me meer moeite gekost dan een titel drs in de economie of politicologie had gekost.

Mijn advies: kies zelf, laat je niet meedrijven omdat dat op het eerste gezicht makkelijk lijkt. Kies zelf, verken je vraag, laat tegendenken toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *