Onze besluiten over terrorisme

De terrorist heeft zijn daad gepland, overdacht en heeft de reacties van ons als publiek voorzien. Onze reacties zijn een deel van zijn plan. Wat moet je daarmee als je terrorisme wilt tegengaan, maar de eerste reactie juist is om in woede iedereen aan te vliegen waarvan je denkt dat hij of zij er mee te maken heeft?

Natuurlijk is terreur een onderdeel van een netwerk dat opereert met een bepaald doel. Het VIP-besluit past daardoor bij het plannen van reacties vanuit de overheid. Verkennen, Informatie verzamelen, Probleemdefinitie met opties en daarna besluiten. Inlichtingendiensten zijn daardoor van niet te onderschatten belang. Zie mijn blog “Terrorisme wint door onderbuikreacties uit te lokken” met als conclusie: oppakken, isoleren, indammen, geld afpakken (dat is wat anders dan de War on terror).

En wij als gewone burgers? Doel van de terrorist is om ons gedrag te veranderen, We worden geacht bang te worden en onze woede te koelen op (in dit geval) islamieten, zodat de islamieten zich aansluiten bij de “ware islam”. Angst is een slechte raadgever. Concerten mijden en de islamitische buurman beschuldigen is juist niet het antwoord.

De reis naar een popconcert is door het verkeer gevaarlijker dan het bijwonen van een popconcert, ook al voelt het anders.

De buurman die islamitisch is, heeft waarschijnlijk meer gemeen met jou dan je denkt. Hij wil het beste voor zijn kinderen, houdt niet van geweld, wil een zinvolle invulling van zijn bestaan en goede Wi-Fi. Je kunt dus beter vragen wat hij van de aanslagen vindt dan vragen of hij zich direct distantieert.  Komt hij uit Syrië of Afghanistan? Dan kent hij waarschijnlijk meer slachtoffers van terreur dan jij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *