Voorzichtige experts en overschattende leken

Experts zijn voorzichtig als hen gevraagd wordt wat ze kunnen. Een echte expert weet immers niet alleen wat hij kan, maar ook wat hij niet kan.  Daar staat de incompetente leek tegenover die  overschat nogal eens zijn eigen kunnen, en daardoor waant hij zich bovengemiddeld competent. 

Een fabeltje? De wereld ingebracht door intellectuelen? De wiskundige Bertrand Russell zei al voordat het effect bewezen werd “In de wereld van vandaag lopen de domkoppen over van zelfverzekerdheid, terwijl de slimmeriken een en al twijfel zijn“. Experts zouden daarom ook slechte verkopers zijn, ze zijn erg voorzichtig en twijfelen aan zichzelf omdat er altijd veel onzekerheden zijn.

Het effect werd bewezen door Dunning en Kruger, maar velen hadden al de indruk dat het effect echt bestond.  Ze wonnen met dit onderzoek de Ig Nobelprijs voor psychologie “Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One’s Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments

Misschien toch goed om rekening mee te houden als iemand vol zelfvertrouwen aangeeft dat hij jouw problemen kan oplossen. Het is de eerste aanwijzing dat het tegendeel waar kan zijn. Nodig altijd uit tot tegendenken, maar reken mee hoe ervaren en competent iemand is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *