Alle betrokkenen en belanghebbenden in beeld krijgen en houden

Om een goed besluit te nemen dat rekening houdt met betrokkenen en hun belangen, is het goed bij ingewikkelde problemen een stakeholderanalyse te maken. Hoe doe je dat?

  1. Benoem alle betrokkenen die je kunt bedenken. Klanten, medewerkers, toeleveranciers, onderaannemers, toezichthouders, buurtbewoners … Noem wat jou en je collega’s te binnen schiet. Hebben groepen conflicterende belangen benoem ze dan apart. Gaat het bijvoorbeeld om speeltuig in een speeltuin, dan zijn er buurtbewoners die kinderen hebben en er blij mee zijn, maar ook buurtbewoners die last hebben van lawaai. Er zijn onderaannemers waar je al een relatie mee hebt en waar je misschien iets mee uit wilt proberen.
  2. Teken de betrokkenen in een grote cirkel met jezelf in het midden. Direct rond jou zet je de meest belangrijke betrokkenen. Dat zijn de primaire stakeholders. Daar omheen komt een tweede cirkel met betrokkenen die er ook toe doen. Die zijn belangrijk genoeg om mee te nemen in je oordeel, maar worden niet direct geschaad of hebben geen directe winst.
  3. Eventueel maak je een derde cirkel als je vage betrokkenheid of iets van de langere termijn wilt meegeven
  4. Nu maak je een overzicht van de directe belanghouders, wat ze te winnen en wat ze te verliezen hebben. Als er toezeggingen zijn aan een belanghouder of een geschiedenis, neem dat dan apart op.

Beleidsdoel X en Y
voor en nadelen
voorgeschiedenis?
en toezeggingen

voordeel nadeel
toezeggingen
gezinnen


alleenstaanden


bedrijven


school


Buitenschoolse opvang


Speeltuig leverancier 1

Nu heb je een overzicht van de betrokkenen. Als je vervolgens met het VIP besluit aan de slag gaat, dus gaat Verkennen, Informatie nazoeken en het Probleem definiëren, pak je af en toe je analyse er weer bij om zeker te weten of je iedereen mee hebt en of er misschien onvermoede medestanders of juist tegenstanders zijn omdat het probleem iets anders gedefinieerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *