Besluitgeput

Ken je dat? Je was gestart met een dieet, wilde gezonder eten met meer fruit, minder suiker en minder zoet. Maar dan laat op de avond krijg je trek, je ziet wat knabbels liggen en bijna zonder na te denken trap je er weer in. Laat in de avond hebben mensen meer moeite om een rationeel besluit te nemen over snoepen dan midden op de dag.

Het is niet zo dat ze ’s avonds meer honger hebben, maar ze hebben in de loop der dag zo veel besluiten genomen dat ze niet meer de tijd nemen om te overwegen, maar hun instinct laten spreken.

Het gaat niet alleen op met eten. Als een rechter veel beslissingen moet nemen, krijgt hij steeds minder geduld. Hij raakt besluitgeput, “decision fatigue” heet het ook wel. Zo blijkt uit een onderzoek naar verzoeken tot vervroegde vrijlatingen dat rechters vroeg in de morgen meer mensen vervroegd vrijlaten dan laat in de avond. Het kan zijn dat ze al die beloften zat zijn, maar de volgende dag volgen ze weer het zelfde patroon. Zo bleek uit onderzoek in Israel. Ook besluiten van quarterbacks gedurende de wedstrijd worden minder effectief.

Het sluit aan bij de studies van Baumeister die stelt dat je wilskracht moet houden om niet instinctief te handelen. Wilskracht ziet hij als een spier die je moet trainend en die verzuurd kan raken.

Ga dus niet winkelen zonder even uit te rusten. Wie weet met wat voor miskopen je aan het eind van de dag thuis komt. Je kijkt bijvoorbeeld alleen nog naar de prijs en niet of je het echt nodig hebt. En heb je je ooit afgevraagd waarom dat snoep bij de kassa zo effectief klaarligt? Juist!

En neem belangrijke beslissingen lekker vroeg in de ochtend, maar wel ontbijten, want honger helpt niet om beter te besluiten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *