Angst als raadgever

Je wordt gebeld door een nette bankmedewerker. Hij geeft aan dat er nog niets mis, is maar dat er eigenaardige transacties zijn ontdekt. Kan je even je pincode geven om te controleren of alles in orde is? Er is haast geboden, nu kan hij het nog voor je oplossen!

Angst is een slechte raadgever. Oplichters gebruiken het wel eens om je gegevens af te troggelen. Ze bellen dan dat er iets is met je pas en dat je de pincode moet geven. Je let dan zo op de gevaren dat er iets met je geld gebeurt dat je zo dom bent om je pincode te geven. Inmiddels is er door de banken op gehamerd dat je je pincode niet moet geven. Op het moment gebruiken oplichters het om je computer te kunnen hacken. Je moet dan snel naar een site om een programma tegen hacken te downloaden en haalt zo zelf de software binnen waarmee jouw computer gehackt wordt.

Het is voor de oplichters belangrijk om de angst aan te wakkeren, maar ook om je geen tijd te geven om na te denken. Zorg dat je tijd inbouwt, vraag of je er over na mag denken. Tijd om na te denken is altijd belangrijk voor je beslissingen neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *