Omission bias en AstraZeneca

We kunnen vandaag de dag een mooi voorbeeld van een denkfout zien. Een van de denkfouten is de omission bias: narigheid die voortkomt uit dingen die we nalaten, vinden we minder erg dan narigheid die voortkomt uit dingen die we doen. Dus: een vaccinatie met Astra Zeneca nalaten voelt intuitief verstandiger dan de vaccinatie nemen en risico lopen op trombose. (Lees hier over omission bias)

Ik ben geen medicus of viroloog. Ik moet dus vertrouwen op de onderzoeken van de medici. Als de EMA (het geneesmiddelenagentschap van Europa) zegt dat het risico van het vaccin kleiner is dan het risico op corona kun je dat voor waar aannemen. Toch voelt dat anders. Ook al waren er 5 op een miljoen gevaccineerden die de verschijnselen kregen en normaal elk jaar al 5 op de miljoen hersentrombose krijgen. Maar 5 op een miljoen in een half jaar prikken, is een grotere kans dan 5 op een miljoen in een jaar. Ook al zien we allerlei voorbehouden: er lijkt een verhoogde kans, voor zover nu bekend. Mocht je besmet raken met COVID-19 dan is er meer kans dat er iets mis gaat: je moet ondanks je jonge jaren naar de IC, wel goed dat er onderscheid wordt gemaakt naar leeftijd: hoe ouder, des te groter het risico bij COVID-19. Vreemd dat er geen onderscheid gemaakt wordt naar risicogroep.

Maar anders dan vooraf gesuggereerd loop je ineens in beide gevallen een risico. Rationele mensen zullen iets makkelijker over de risico’s van een vaccinatie heenstappen dan intuitief ingestelde mensen. Het belangrijkst is dus twee dingen te bekijken. Niet alleen: laat ik mij vaccineren of niet? Maar ook: stel ik mij bloot aan COVID-19 of niet?

Ik wil verder niemand bang maken, maar de kans op trombose is er ook bij het slikken van de pil als anti-conceptie. Deze wordt vier keer zo groot. Toch slikken vrouwen nog steeds de pil zonder dat het een rol speelt. Risico’s worden afgewogen (of genegeerd). Dat ze niet bang zijn komt door het beschikbaarheidsvooroordeel: als we in kranten, op internet en op TV horen over trombose bij vaccinatie schatten we het risico ineens groter. Horen we over de pil niets, dan zakt de ongerustheid weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *